Een stang is geen stang
There are no translations available.

Het herstellen van cilinders is zoals gekend, dagelijkse kost voor de Services afdeling van De Feyter. Meer dan eens krijgen we cilinders binnen waarvan de stang helemaal krom gebogen is, of nog erger, gewoon afgescheurd. Het blijkt dat er nogal wat klanten zijn die hun cilinders tot over hun limieten drijven.


Probleem is echter dat de bouw van hun machines in veel gevallen geen grote aanpassing van de cilinders toelaat. Voor dat soort gevallen heeft De Feyter een aantal eenvoudige, maar zeer geschikte mogelijkheden ter beschikking.


De snelste omvat een aanpassing van de cilinder waarbij lengte, slag en boring behouden blijven, maar waarbij de diameters van stang en buis worden vergroot. Na proportionele aanpassing van moer en zuiger, kan je voor een zelfde druk een significant stevigere cilinder realiseren.
Zijn de afmetingen waarin de cilinder finaal moet terecht komen te beperkt om een verzwaring van de onderdelen mogelijk te maken, dan kunnen we ons heil vinden in de keuze van andere materialen. Door te kiezen voor bijzondere legeringen kunnen we de breukgrens van de stang verhogen tot factor 1,5 tov de klassieke CK45 chroom assen. Als dat nog niet voldoende is, kunnen we ook nog mogelijkheden aanbieden met inductie geharde assen, waarbij de chroomlaag bijkomend beschermd wordt tegen krassen en putjes.


Als er ondanks bovenstaande ingrepen, toch nog verbuiging of inscheuring ontstaat, dan is er waarschijnlijk een chronische overbelastingen van de materialen en zijn de krachten van de machines niet in overeenstemming met de onderdelen.