Lichtgewicht technologie op basis van epoxy-pasta als alternatief voor PU
There are no translations available.

Indien er bepaalde temperatuurs- en slijtage-eisen gesteld worden aan een matrijs of een model, dan valt de keuze nogal vaak op hoge densiteit PU-blokken. PU bestaat immers in vele kleuren, maten en kwaliteiten. Het is in de meeste gevallen ook gemakkelijk te verspanen en mits verzagen en verlijmen, laat het toe om modellen met diepe caviteiten of hoge vormen te creëren.

 

Klinkt goed, al is er toch wel een belangrijk nadeel : het gewicht. De densiteiten gaan van +/-150 tot +/-1500kg/m³ al naar gelang de leverancier. De blokken die geschikt zijn voor de modelmakerij beginnen echter al snel aan 650kg/m³. Voor de grotere modellen leidt dit al eens tot zeer moeilijk te manipuleren zwaargewichten.

 

Een zeer interessant alternatief voor dit materiaal is het gebruik van epoxy op een kern van EPS (polystireen, isimo, zeg maar). Epoxy kan immers in de meeste gevallen de eigenschappen van PU overnemen (en zelfs verbeteren) en kan op een eenvoudige manier in een vloeibare pasta worden aangebracht op een basis van EPS (piepschuim). Na uitharding en eventuele versterking, wordt de pasta afgefreesd volgens de 3D-tekening. Daar de epoxy-laag na bewerking beperkt blijft tot een 9 à 12 mm dikte, ligt het voor de hand dat het model aanzienlijk lichter zal zijn dan zijn broertje in PU-blokken.

 

Daarnaast komt dan nog het handige voordeel dat het model één geheel vormt en bijgevolg geen enkele naad vertoon. Dit is een belangrijke eigenschap voor kunststofverwerkers die geen enkele afdruk in hun producten mogen hebben.

 

Het geheel (epoxy plus EPS) vormt een nagenoeg onsamendrukbaar geheel en kan op een plaat bevestigd worden voor montage of transport. Bovendien is de epoxy onder bepaalde condities nagenoeg luchtdicht, zodat hij ook kan gebruikt worden voor het vacuüm-gieten van kunststoffen.

 

Samengevat : wanneer kiezen voor epoxy op basis van EPS? Indien aan 1 of meerdere van de volgende gevallen voldaan is :

  1. laag gewicht
  2. naadloosheid
  3. groot volume
  4. vorm die een opbouw EPS/epoxy toelaat
  5. vorm die het frezen uit geheel mogelijk maakt

 

In algemene termen is de kostprijs van de ene materiaalsoort ten opzichte van de andere vergelijkbaar. In specifieke gevallen zal het voordeel echter duidelijk naar 1 van de twee materialen gaan.

 

Heeft u een project dat voldoet aan bovenvermelde eigenschappen, aarzel dan niet om een vrijblijvende prijsofferte aan te vragen.