Techniek in de kijker : rotatiegieten
There are no translations available.

Sinds 2010 is Modelmakerij De Feyter ook actief in de toeleveringsmarkt van het rotatiegieten. Alhoewel er in België en Nederland niet zo heel veel rotatiegieters zijn, neemt deze vormtechniek een belangrijke plaats in in de productie van kunststof producten.

 

De rotatiegietmatrijzen die De Feyter produceert kunnen op 2 manieren tot stand komen. De eerste manier is eenvoudig weg door het frezen van de gewenste vormen uit een massieve blok aluminium. De tweede manier bestaat uit meerdere stappen : in eerste instantie maken we een negatieve 2delige mal, bestemd voor aluminium zandgieterijen. De alu-gieterij zal hiervan een gietvorm maken welke we dan vervolgens op de cruciale plaatsen zullen nabewerken. Vooral de zones rond de deellijn zijn belangrijk omdat de resulterende naad in de meeste gevallen zo onzichtbaar mogelijk dient te zijn. De gieterij moet stukken leveren van hoge kwaliteit. In het bijzonder dienen kanten en hoeken nagenoeg luchtbelvrij te zijn, omdat deze het uitzicht van de rotatiegietstuk erg bepalen.

 

De matrijzen worden vervolgens in een stalen frame geplaatst welke de ophanging van de matrijs in de oven mogelijk maakt. Deze stalen constructie is noodzakelijk om de onderdelen van de matrijs goed op hun plaats te houden.

 

Alhoewel het rotatiegieten aan de basis een eenvoudige techniek lijkt, laat zij toch toe om zowel basale als heel complexe vormen te realiseren. De laatste jaren wordt rotatiegieten ook aangewend om mooie design objecten tot stand te brengen. De transparante kleur van het polyetheen leent zich perfect tot het plaatsen van een interne (al dan niet gekleurde) verlichting.

 

Wie meer wil weten over het procedé van het rotatiegieten, verwijzen we naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Rotatiegieten. 

 

Hieronder vindt u alvast een voorbeeld van onderdelen van een matrijs. De ruwe delen op de linkerfoto vormen de buitenzijde, de gepoetste delen zijn een vormdeel. Als u goed kijkt, zal u ook de bevestigingsnaden zien tussen de verschillende delen. Daarnaast ziet u de foto's van de voet.

 

 

Rotatiegietmatrijs Rotatiegietmatrijs2

 

Bovenstaande wordt dan gebruikt om onderstaande tuinmeubelen te vervaardigen.

 

 Zetel-rotatiegiet