Techniek in de kijker : siliconenmatrijzen
There are no translations available.

Hoe lijm je een panoramisch dak vast op een auto? Hoe blijft de glasplaat kleven op een zonnepaneel? Twee toepassingen waarvoor De Feyter recent hoge precisie matrijzen in aluminium heeft vervaardigd.


Onze klant, een design & engineering bureau, actief in de automobielsector heeft een gepatenteerde technologie voor het verlijmen van glasplaten op constructies. Het verlijmen gebeurt aan de hand van een PU gebaseerde isolatieband. Om deze isolatiebanden te vervaardigen, wordt er tijdens het productieproces een siliconen profiel gebruikt. Het is voor deze profielen dat we de siliconenmatrijzen hebben vervaardigd. Gezien de complexiteit van de te verlijmen oppervlaktes worden er hoge eisen gesteld aan de precisie van de matrijzen. Bovendien moeten er koelkanalen voorzien worden om het procedé op de juiste temperatuur te houden.

 

silicone mould 1

De proefgietingen zijn zonder problemen verlopen.

 

De matrijs voor de zonnepanelen werd bovendien voorzien van een pneumatisch aangedreven positioneringsmechanisme en gemonteerd op een draagstructuur.

 

silicone mould 2

 

Pittig detail : het panoramisch dak is weliswaar bestemd voor een Europees luxemerk, maar waarvan de productie in China gebeurt.